Ontwikkelingen:

Speeltuinvereniging Blekkershoek uit Raalte heeft een droom: een speeltuin waar jong en oud samen plezier maakt. Een speeltuin die een belangrijke wijkfunctie heeft, waarin iedereen die dat kan verantwoordelijkheid neemt en activiteit organiseert. Met een aanpak van ‘gewoon doen’, zijn zij gestart om deze droom passend bij de door de overheid gewenste participatiesamenleving te realiseren.

De huidige situatie bij Speeltuinvereniging Blekkershoek: Oma en opa kijken toe vanaf een bankje, terwijl de kleinkinderen van de glijbaan zoeven. Beiden zijn al ruim 20 jaar lid van de vereniging. Net als 35% van de 700 leden zijn zij altijd lid gebleven, nadat hun eigen kinderen te groot werden om te schommelen of glijden.

“Juist voor deze grote doelgroep senioren binnen onze vereniging hebben we geen faciliteiten. Dat moet veranderen. In de herinrichtingsplannen stellen we de senioren centraal. We plaatsen een beweegtoestel van Yalp in het midden van de speeltuin. Kinderen kunnen dit toestel gewoon als speeltoestel gebruiken, terwijl opa en oma ondertussen mee kunnen doen. De tijd dat zij alleen maar aan de kant hoeven zitten is voorbij.” Blekkerhoek meet zichzelf een faciliterende rol aan.  Zij zorgen dat de speeltuin er piekfijn uit ziet, andere organisaties moeten zich gaan bekommeren om actief gebruik ervan. Zo worden de vrijwilligers niet te zwaar belast. Het is de bedoeling dat welzijnstichtingen, buurtsportcoaches en enthousiaste wijkbewoners het beweegtoestel gaan inzetten. De gesprekken hiervoor zijn in volle gang. En daarmee krijgt de droom van Speeltuinvereniging Blekkerhoek vorm; een speeltuin voor jong en oud. “Waarom we dit doen? Vanuit de overheid wordt gestimuleerd dat ouderen steeds langer thuis moeten blijven wonen. Gezond en zelfstandig blijven worden daardoor nog belangrijker. Beweging draagt daaraan bij. Als speeltuinvereniging voelen wij ons hier maatschappelijk verantwoordelijk voor.”

 

Zaterdag 30 April is het zover. Dan worden beide toestellen officieel in gebruik genomen. Voor informatie klik hier

Bekijk hier de informatie van de toestellen:

motorical track- en speelcentrum speciaal
motorical track- en speelcentrum speciaal
Olga Commandeur ouderen in bewegingtoestel
Olga Commandeur ouderen in bewegingstoestel